mandag den 12. december 2011

Fødselsdagskage til svigermor!

Selvom det godt nok er et par uger siden, vil jeg alligevel lige ligge billedet ud af den fødselsdagskage jeg lavede til min svigermors 50 års fødselsdag:

Det var første gang jeg kastede mig ud i sådan en stor kage - vi var 60 mennesker til festen - så der var gang i det lille muntre køkken:




Kagen bestod af chokoladebunde med et lag appelsinmousse og et lag tobleronecreme.

Svigerforældrene havde sølvbryllup samme dag, så vi startede dagen med fest, sang og hornmusik kl 8 om morgenen. Ca 80-90 mennesker indtog huset til morgenmad, så der var godt gang i hyggen. Det stod på i et par timer, inden eftermiddagen bød på et lille overraskelses-event. Sølvbrudeparret blev i sin tid viet på rådhuset, og blev derfor - fuldstændig uvidende - taget med op i kirken, og blev viet "rigtigt" - meget rørende, og vist en stor succes.
Derefter fortsatte aftenen med 50'års fødselsdagsfest med masser af lækker mad, god musik, sang og drinks.
Så da vi sluttede om natten var det efter en meget lang, men rigtig god dag!

Kagen kom på efter 3 retters menu - så folk var godt mætte, hele den nederste kage var tilbage efter festen, så der var masser af rester til den kagesultne familie:)

mandag den 14. november 2011

Middag til forældrene:)

Gav min far billetter til "Live fra Bremen" i fødselsdagsgave, så det var vi inde og se i fredags. Havde inviteret dem ind til middag inden, så stod i køkkenet hele eftermiddagen for at kokkerere 3 retters menu:)

Forretten blev til skaldyrsbisque med rødrejer og hummerhaler.
Hovedretten bestod af ovnstegt lammeculotte med svampe-græskarrisotto og saltbagte kastanjer anrettet på pastinakpure.

Glemte at ta billeder, da jeg var travlt optaget af at få maden serveret inden den blev kold:)

Desserten var lakrids creme brulee og mynte-is og champagne kaviar som pynt:


Både isen og creme brulee'en er Mette Blomsterbergs opskrifter.

Champagne-kaviar var et sjovt eksperiment, med lidt hjælp fra brødrene Price:

Hæld 3-4 dl neutral olie i en skål og sæt den i fryseren i ca en time.
Udblød 3-4 blade husblas i koldt vand
Opvarm 1 dl champagne (eller andet væske, fx saft) i en gryde, tilføj evt frugtfarve
Smelt husblassen direkte i den varme væske

Du skal bruge en lille sprøjte eller engangspipette, og dryp så små dråber af væsken ned i den iskolde olie. Stil olien tilbage i fryseren i et kvarters tid, inden de små fine perler fiskes op med en lille si eller ske, lig dem til afdrypning på et rent viskestykke. Kan evt skylles i koldt vand, hvis man synes de hænger for meget sammen.
Vupti - de fineste små perler som kan bruges til at pynte et eller andet med:)

Opskrift på hovedretten:

Lammeculotte:
Lammeculotte
Olie
Hvidløg
Salt og peber

Fedtkanten ridses og gnides med lidt olie og salt og peber, skær et par hvidløgsfed i skiver og put ind i nogen af rillerne. Steg i ovnen i ca 30 min (hvis du bruger stegetermometer skal temperaturen var ca 68 grader. Lad den trække i 10 min.

Græskar-svamperisotto (4 pers):
2-3 fintsnittede skalotteløg
evt et par stængler fintsnittet bladselleri.
Lidt olie
250 g risotto ris
1½ dl hvidvin
ca 8-10 dl grøntsagsboullion
½ hokaido græskar
½ bakke markchampignon
½ bakke kantareller
(andre svampe kan også sagtens bruges)
En god stor håndfuld revet parmesanost
En lille klat smør
Salt og peber
Frisk persille

Start med at skrælle græskaret og skær det i små tern som bages i ovnen til de er møre (180 grader i 15-20 min)
Løg og bladselleri svitses i lidt olie, og når løgene er klare tilsættes risene og svitses med til de også ser klare/skinnende ud. Herefter tilsættes hvidvinen, og når den er dampet af tilsættes ½-1 dl bouillon. Bouillonen tilsættes lidt af gangen, risene må aldrig være dækket af væske, men må heller ikke være helt tørre (en tommelfingerregel er ca ½-1 dl en gang hvert/hvert andet minut). Det tar ca 20 min.
Når risene er møre tilsættes de bagte græskartern som moses lidt ud i risottoen. Svampene skæres i skiver og steges i lidt smør på en pande, hvorefter de blandes i risottoen.
Tag gryden af varmen, rør parmesan og en klat smør i, og smag til med salt og peber.
Server med frisk persille.

Saltbagte kastanjer:
Spisekastanjer
Groft salt

Der ridses et kryds i toppen/spidsen af kastanjerne.
Der hældes groft salt i bunden af et ovnfast fad, et så tykt lag så du kan sætte kastanjerne i det med spidsen opad, uden af de vælter.
Bag kastanjerne og ovnen i 30 min (indtil de har åbnet sig og er møre)

Pastinakpure:
4-5 pastinakker
salt og peber
mælk
smør

Pastinakkerne skrælles og skæres i små tern. Bages i ovnen (180 grader i ca 20-25 min) til de er møre.
Blendes med salt og peber, og lidt mælk og smør indtil konsistensen er passende.


søndag den 6. november 2011

Spiselig tegneseriefigur

For lang tid siden spurgte en af min mors kolleger om jeg ville lave en bestemt figur til hendes datters fødselsdagskage. Jeg sku ikke lave selve kagen, blot modellere en figur hun kunne ligge på en kage. Jeg er ikke så god til at sige nej, så jeg påtog mig selvfølgelig opgaven..

Datteren fyldte 3 år, og er åbenbart helt vild med tegneseriefiguren "Dora - the explorer", så den måtte jeg selvfølgelig igang med at forsøge at kreere en kopi af i sugarpaste.

Resultatet endte sådan her:


- Lige klar til at blive lagt ovenpå en lagkage! Hun ville selvfølgelig gerne betale mig for at lave den - men hvordan finder man lige ud af hvad man skal tage for det? Svært. Det endte med en god byttehandel: hun er frisør, og tilbød mig en klipning som tak for hjælpen, så det vil jeg glæde mig til :)

God søndag!

onsdag den 2. november 2011

Halloween cupcakes

I anledning af min søde venindes fødselsdag kreerede jeg lige en omgang cupcakes i søndags:


Jeg havde et halvt græskar liggende fra den LÆKRE, LÆKRE græskar risotto jeg kreerede fredag, så derfor blev det til græskar-valnødde cupcakes:

Basis cupcake-dej:
(Ca 12 stk)
150 g sukker
250 g hvedemel
3 tsk bagepulver
1 tsk vaniliesukker
½ tsk salt
2 æg
100 g olie (neutral, fx raps)
2½ dl mælk

Bland de tørre ingredienser, tilsæt mælk og olie og rør indtil dejen ikke længere klumper. Herefter tilsættes mælken lidt af gangen.

"Fyld":
Denne har variant var med en pose (ca 50 g) valnødder som blev groft hakket, og ca 1/3 hokaido græskar som fik en tur på rivejernet. Begge dele blev stille og roligt vendt i dejen.

Andre varianter af fyld kunne fx være:
- 50 g hindbær (hvis du bruger frosne knuses de i lidt mindre stykker, og de friske "hakkes" lidt) og 80 g grofthakket hvid chokolade
- 3 spk kakaopulver og 80 g grofthakket mørk chokolade
- 1½ spk kanel og 1-2 skrællede æbler skåret i små tern

Dejen fordeles i papir-muffinforme. Hvis du har en silikone/metal form, så sæt papirformene deri mens kagerne bages, og ellers så brug to forme for at undgå at dejen flyder ud.
Bagetiderne varierer lidt afhængig af fyldet. Chokoladevarianterne skal have 15-20 min ved 200 grader, mens æble og græskar varianterne skal have lidt længere.

Icing/glasur:
1 bæger past. æggehvider
flormelis til du synes konsistensen passer (vil tro det er omkring 200 g)

Pisk indtil det har en god konsistens. Fordeles på kagerne ved hjælpe af en sprøjtepose, eller smøres bare på med en dejskraber.

:)

Godnat!

søndag den 23. oktober 2011

Efterårskage..

Min mormor holdt fødselsdag igår, og det krævede selvfølgelig kage!
Har alligevel bare gået og kedet mig herhjemme den sidste uge, og så kunne noget af tiden jo passende bruges på en kage. Selvom det var en fødselsdagskage blev temaet efterår:


Kagen var en snasket chokolade mudcake, overtrukket med et lag chokoladeglasur/smørcreme, og pynt af sugarpaste.

- Katrine

Dessert-eksperiment!

Havde lige et granatæble som snart skulle bruges, så det blev til et forsøg på en granatæble-dessert forleden - faktisk med ret stor succes hvis jeg selv ska sige det!



Den bestod af granatæblemousse med et tyndt lag granatæblegele, anrettet med en smule frisk granatæble og chokolade"pinde". Moussen var dejlig sød og geleen lækker frisk, så det supplerede hinanden ret godt - og så elsker jeg bare smagen af granatæble!

Opskriften - hvis jeg skal lave sådan en lyder sådan her:
(Til ca 4 desserter)

Først "ordnes" granatæblet: bank det let ned i bordet på alle sider for at løsne kernerne. Skær det over i kvarte, og bank på skallen med en ske, så løsnes kernerne. Tag et par spiseskefulde kerner fra til anretningen. Herefter presses al saften ud af de resterende kerner, dette gøres nemmest i en si over en skål, og så mases kernerne med en ske indtil der ikke kommer mere saft ud. Det granatæble jeg havde gav ca 100 g saft, så det har jeg taget udgangspunkt i her. Men opskriften kan jo bare justeres så det passer med mængden af saft.

Mousse:
1 blad husblas ligges i blød i koldt vand. Halvdelen af granatæblesaften (ca 50 g) gives et kort opkog i en gryde sammen med en lille sjat mælk (1/2-3/4 dl brugte jeg) og kornene fra en halv vaniliestang og en tsk sukker. Imens røres et bæger past. æggeblommer sammen med ca 50 g sukker. Sukker-æggeblandingen hældes i den varme granatæbleblanding, og der piskes indtil massen bliver en lille smule tykkere. (ca 3-4 min). Derefter slukkes for varmen, og husblas smeltes direkte i den varme blanding.
Herefter piskes 1½ dl fløde til let skum, som vendes i granatæbleblandingen når denne er afkølet til tæt på stuetemperatur. Moussen fordeles i de glas den skal serveres i, og stilles på køl et par timer.

Gele:
1 blad husblas ligges i blød i koldt vand. Resten af granatæblesaften (ca 50 g) hældes i en gryde sammen med 1/4 dl vand, ca 25 g sukker og evt kornene fra ½ vaniliestang hvis man har lyst til det. Dette gives et kort opkog, hvorefter der slukkes, og den udblødte husblas smeltes direkte i blandingen. Lad blandingen afkøle til stuetemperatur, men vær opmærksom på den ikke når at stivne, før den forsigtigt fordeles ovenpå de kolde mousser med en ske. Vær opmærksom på ikke at hælde det på i en hård stråle, da det så godt kan løbe ned igennem moussen. Stil glassene tilbage på køl indtil servering (min et kvarter)

Anretning:
 Læg lidt granatæblekerner ovenpå geleen, og stik et par chokoladepinde ned i. Jeg smeltede lidt mørk chokolade på vandbad, strøg det ud på et stykke bagepapir, ventede til det var næsten hærdet, og skar det så ud i nogle fine tynde pinde som røg på køl indtil de skulle bruges.

Værsgo'!

:)

torsdag den 20. oktober 2011

Mit første blogindlæg!

Hej med jer!

Nu har jeg fået oprettet en blog, og bare lige for at komme igang, starter jeg lige med at ligge et billede ud af den fødselsdagskage jeg lavede til min far da han fyldte 50 her d. 2 oktober.

Det var min første "stablede" kage - og jeg synes selv den blev helt fin ;)


Kagen består af chokoladebunde lagt sammen med hindbærmousse og tobleronecreme med hakket daim, MUMS! Sagde hele familien - den blev hvert fald næsten spist op, og det var endda ovenpå 3 retter mad.

Knus Katrine